Sonys resa till Playstation 4

Playstation

Den första playstationkonsolen släpptes år 1994 i den femte konsolgenerationen som en utmanare till bland andra Nintendo 64 och Sega Saturn. Playstation blev en succe och var slutligen den första konsolen att nå över 120 miljoner sålda enheter. En av anledningarna till succén berodde på att dess cd-teknik vann över många utvecklare till sin sida. Flera idag stora spelserier hade sin början på denna första playstation, bland annat Metal Gear Solid och Resident Evil.

Playstation 2

När den sjätte konsolgenerationen äntrade scenen gjordes ett skifte från kassetter och cd-skivor till dvd-skivor. Playstation 2 lanserades inom denna generation år 2000 och var även den första hemkonsol som kunde spela upp film via sin dvd-läsare. Under 2011 konstaterades att Playstation 2 var den mest sålda konsolen någonsin. Några av de flest sålda spelen för Playstation 2 var Grand Theft Auto: San Andreas, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty och Final Fantasy X.

Playstation 3

I och med den sjunde generationen spelkonsoler släpptes Playstation 3 som använde sig av blu-ray skivor istället för föregångarens dvd-skivor. Konsolen släpptes som konkurrens till Microsofts Xbox 360 och Nintendos Wii. Sony introducerade i och med Playstation 3 rörelsesensorer i handkontrollen så att spelaren kunde bland annat vicka kontrollen fram och tillbaka för att styra vissa sekvenser i spelen. Denna tredje konsol av Sony blev den sämst sålda enheten i deras serie med runt 80 miljoner sålda. Mycket av det berodde på dess höga pris vid lanseringen och konkurrensen med Nintendo Wii som hade ett lågt pris och sålde väldigt bra.

Playstation Portable och Playstation Vita

Förutom de stationära hemkonsoler som Sony tillverkat så har de även producerat ett par bärbara konsoler. Playstation Portable (även kallad PSP) släpptes mellan 2004 och 2005 och hade Nintendo DS som största konkurrent. Mellan år 2011 och 2012 lanserade senare Sony Playstation Vita och den har idag en koppling till Playstation 4 i och med att man kan köra cross-buy och cross-play mellan konsolerna.

Pago