Playstation 5

I februari 2013 utannonserade Sony sin nya spelkonsol Playstation 4, som lanserades i november samma år. Tre år senare släpptes Playstation 4 Pro, som i grunden bygger på samma arkitektur men något upphottad. Sony meddelande att spel som släpps måste fungera till både PS4 och PS4 Pro, men de med Pro-varianten kan få fler bildrutor per sekund, högre upplösning eller lite annat extra grafiskt ögongodis.

Även Xbox One fick en motsvarande version i form av Xbox One X, som rent hårdvarumässigt är ännu kraftfullare än Playstation 4 Pro. Det är första gången vi har fått inkrementella uppgraderingar av spelkonsolerna från Sony och Microsoft. Tidigare har det antingen handlat om helt nya generationer eller på sin höjd kompaktare “slim”-versioner av samma konsol. Det senaste tilltaget liknar snarare hur PC-spelare brukar uppgradera sina befintliga datorer med nya teknikdelar som grafikkort och mer minne.

Får supersnabb SSD

Nu börjar det dock bli dags för ett riktigt generationsskifte i konsolvärlden och det har länge ryktats om Playstation 5 och en ny Xbox. Den 16 april publicerade tekniksajten Wired en intervju med Mark Cerny som är ingen mindre än Sonys systemarkitekt av Playstation. Han bekräftade där en rad tekniska specifikationer för nästa generations Playstation.

Bland annat kommer den ha en SSD som lagringsenhet, till skillnad från de långsamma mekaniska hårddiskar som sitter i dagens konsoler. Det här innebär markant snabbare laddningstider och han tog själv upp ett exempel på hur fast travel i Spiderman-spelet på Playstation 4 Pro, som tar runt 15 sekunder, endast tar 0,8 sekunder att ladda på den nya hårdvara som Playstation 5 (eller vad den nu kommer att heta) körs på. Enligt Cerny ska SSD:n vara dubbelt så snabb jämfört med de SSD-enheter som finns till dagens PC-datorer.

Bygger på 7-nanometersteknik

Vi fick även veta att processorn i nästa generations Playstation kommer baseras på tredje generationens AMD Ryzen med Zen 2-arkitekturen som bygger på den nya 7-nanometerstekniken. Dagens Xbox One X och Playstation 4 Pro bygger på den betydligt långsammare arkitekturen Jaguar från AMD, som egentligen är avsedd för enklare bärbara datorer och inte står sig så bra idag jämfört med GPU-delen i konsolerna. Vad gäller grafikkretsen (GPU:n) så kommer den bestå av en skräddarsydd Radeon Navi från AMD. GPU:n ska klara av både 8K-upplösning och raytracing i realtid, berättade Cerny.

Kommer kunna spela PS4-spel

Dessutom kommer Playstation 5 bli bakåtkompatibel, så man kommer kunna spela sina gamla Playstation 4-spel på den. Det gör att de som idag sitter på en vanlig Playstation 4 och har funderat på att köpa en Playstation 4 Pro kanske hellre väntar på nya Playstation 5, eftersom det kommer gå att spela PS4-spel även på den.

När kommer man då att kunna köpa sig en Playstation 5? De flesta bedömare verkar vara överens om att den i alla fall inte kommer lanseras 2019, utan troligtvis någon gång under 2020.

Pago