Remakes: En trend att återuppleva det förflutna

Vad är en remake?

En tydlig trend på senare år är att gamla spel ges en uppdaterad look tillsammans med vissa spelmekaniska förbättringar. Remakes, som de ofta benämns, kommer i olika varianter. Antingen som ett pack med gamla spel kopplade till lanseringen av nya spel i samma serie, exempelvis The Uncharted trilogy eller Assassin’s Creed: Ezio Collection, eller som fristående spel för att ge nya en ny generation spelare möjlighet att uppleva dem, såsom The Last of Us Remastered eller Crash Bandicoot N. Sane Trilogy.

Point and click återkomst och remakes

Ett stort namn, och framgångsrik person, vid peka-och-klicka spelens guldålder var Tim Schafer som genom Lucasarts spelstudio gav ut spel som The Secret of Monkey Island (1990) och Full Throttle (1995). På senare år har genren gjort lite av en comeback då Schafer, med sitt nya bolag Double Fine, gav ut peka-och-klicka spelet Broken Age med röstskådespel av bland annat Elijah Wood. Detta banade även väg för en våg av remakes från framförallt Schafers spelbibliotek. Två spel som har uppdaterats är Day of the Tentacle och Grim Fandango som båda innehåller Schafers säregna humor och svårslagna pussel.

Några andra välkända remakes

Utöver dessa remakes så finns många andra som antingen är fristående eller del av en samling:

  • Batman: Return to Arkham (innehållande de två spelen Batman: Arkham Asylum och Batman: Arkham City)
  • BioShock: The Collection (med alla tre originalspelen)
  • The Elder Scrolls V: Skyrim – Special Edition
  • Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue

Final Fantasy VII – En kommande remake

En av de mest efterlängtade remakes som ännu inte släppt är Final Fantasy VII (1997) som varit utannonserad under en lång tid men ständigt blivit uppskjuten. En anledning till fördröjningen inom dess produktion var valet att dela upp spelet i flera delar istället för att släppa det som en enda remake.

Pago