Playstation VR och Playstation Pro

Den virtuella satsningen

Den 13:e oktober lanserade Sony sin stora VR satsning (virtual reality, eller virtuell verklighet) med Playstation VR, också förkortat till PSVR. Headsetet som utvecklats består av en 5,7 tums stor OLED skärm med en upplösning på 1080p. Tillsammans med Playstation Camera kan spelaren med headsetet spåras för att återge korrekt i de kompatibla spel som finns tillgängliga. För att ytterligare omsluta sig i spelvärlden kan ett par externa hörlurar kopplas in för att skapa total immersion. Till en början var det mest olika demospel och upplevelser som kunde användas tillsammans med PSVR och det spel som fungerade som först på riktigt motiverade köpet av denna utrustning var Capcoms skräckspel Resident Evil 7: Biohazard som släpptes under början av 2017.

Playstation 4 Pro lanseras

Under slutet av 2016 släppte Sony playstation 4 Pro (PS4 Pro), en skapelse som fungerar som en förbättrad version av PS4 med stöd för 4K upplösning och bättre prestanda till VR-kompatibla spel. Denna förbättrade variant av PS4 har inte beskrivits som en konsol från nästa generation spelkonsoler utan snarare som en del av PS4-familjen eftersom samma processor och snarlik minneskapacitet används. Den ses dock som ett steg upp prestandamässigt från originalet PS4.

Skillnad i specs PS4 vs PS4 Pro

PS4 Pro ökade på arbetshastigheten märkvärt från att tidigare ligga på 1,84 teraflops (TFLOPS) till denna maskins 4,2. En optisk utgång för ljudet lades även till tillsammans med ett extra uttag för USB 3.1. Konsolen är även något större och tyngre samt drar mer i elkonsumtion. Priset vid lansering låg kring samma som det gjorde för originalet PS4, ca 399 dollar.

Kritiker har haft något delad mening kring vikten av att införskaffa ett PS4 Pro och de flesta sammanfattar det med slutsatsen att det kan vara rimligt ifall man även har en tv som stöder 4K och/eller inte redan har en annan variant av PS4.

Pago