Playstation 4 – En introduktion

Sony lanserade sin fjärde spelkonsol, Playstation 4 (också känd som PS4), november 2015 (i Japan lanserades den året därpå i februari) som tillsammans med Microsofts Xbox One och Nintendos Wii U utgör den åttonde generationen av tv-spelskonsoler för hemmet. Denna generation startades tidigt av Nintendos Wii U under slutet av 2012 vilket följdes upp av Microsoft med Xbox One året därpå. Att PS4 var den sista konsolen att ansluta sig till denna skara verkar dock inte ha medfört några negativa konsekvenser då den ändå sålt mest.

Priset spelar roll

Priset för PS4 vid dess utgivning låg på 399 dollar, vilket i Sverige motsvarade runt 3999 kr. Detta kan jämföras med Microsofts Xbox-One som då hade en prislapp på cirka 100 dollar dyrare. En annan jämförelse kan göras med PS3 som vid sin lansering kostade betydligt mer med prislappar som nådde upp till 599 dollar. Detta var en av anledningarna till att PS3 inte sålde lika bra som Sony hade väntat sig efter deras framgångssaga med PS2.

Storleken spelar också roll

Storleken på konsolen låg vid release på cirka 30 x 30 centimeter med en höjd på strax under 4 centimeter vilket gjorde den betydligt mindre och kompaktare än sin föregångare. Till en början fanns endast valet att ha 500 GB i lagringsutrymme men det har på senare tid lanserats versioner där 1 TB i lagring funnits tillgängligt. Utöver detta så har även en slim-variant av konsolen släppts som är någon mindre i storlek.

Blu-ray – Rymligt och nödvändigt

PS4 använder sig av blu-ray skivor som medium för sina spel. En blu-ray skiva kan rymma ungefär fem gånger så mycket information som en dvd-skiva och det behövs för att rymma den datamängd som dagens storspel (AAA-spel) kräver. Tack vare den teknologin så finns även möjlighet att spela upp blu-ray filmer på PS4, vilket även var möjligt på föregångaren PS3.