Exklusiva spel till Playstation 4

Naughty Dog

Playstation 4 (PS4), precis som dess konkurrenter Xbox One och Wii U, visar upp flertalet exklusiva spel från olika utvecklare. En av de mest hyllade utvecklarna på senare år är Naughty Dog som genom sin Unchartedserie samt Last of Us har kommit att bli en av de mest framhävda exemplen på exklusiva spel för PS4. Hittills har de släppt ett nytt spel för PS4, Uncharted 4: A Thief’s End, som släpptes under våren 2016. Spelet fick väldigt bra kritik och sågs som ett värdigt farväl till sin huvudperson Nathan Drake.

The Last of Us, också utvecklat av Naughty Dog, släpptes ursprungligen exklusivt till Playstation 3 (PS3) sommaren 2013 och blev ett av de mest hyllade och prismärkta spelen genom tiderna. Det gjordes senare en remastrad version av spelet till PS4 året därpå och i december 2016 utannonserades även en uppföljare till PS4 vid namnet The Last of Us Part II.

Japan, enorma robotar och en maskot

  • Nioh, utvecklat av Team Ninja, utgår från ett ofärdigt manus från den japanska filmskaparen Akira Kurosawa och följer protagonisten William, en irländsk samuraj, i sin kamp mot övernaturliga monster mitt i ett inbördeskrig i japan.
  • Horizon: Zero Dawn följer huvudpersonen Aloy i en dystopisk och teknologisk framtid där stora maskiner är herre på täppan i näringskedjan. Spelet är utvecklat av Guerilla Games och ett sista dlc (nedladdningsbart material) förväntas under slutet av 2017.
  • Crash Bandicoot N. Sane Trilogy är en samling äldre spel som samlats ihop till ett pack och givits en grafisk uppgradering för att passa till PS4. Crash Bandicoot var en av de första maskotarna till Playstation, med sitt första framträdande år 1996, och ett nytt spel i serien var länge efterlängtat till PS4. Denna remake utvecklades av Vicarious Visions, originalet av Naughty Dog, och togs emot väl av kritiker.
  • From Software, skaparna av Dark Souls spelserien, lanserade 2015 det exklusiva spelet Bloodborne till PS4. Genom spelvärldens gotiska arkitektur, dess bestraffande svårighetsgrad, kryptiska berättande och tydliga inspiration från H.P Lovecraft fick spelet utmärkt kritik och sålde under året över två miljoner exemplar, vilket översteg Sonys förväntningar.