Dualshock 4 – En uppgraderad handkontroll

Handkontrollen till playstation 4 bär namnet Dualshock 4 och är en uppgraderad version av Dualshock 3, handkontrollen till den föregående konsolen Playstation 3. Det finns många funktioner och knappar till denna kontroll där en del nyheter från tidigare generation ger sig tillkänna.

Hörlurar, högtalare och gyro

Via Dualshock 4 kan hörlurar kopplas in genom ett standard 3,5 uttag och genom det kan vilka hörlurar eller headsets som helst kopplas in utan en adapter. Detta gör det lättare att kunna kommunicera med sina vänner eller andra spelare som deltar i olika konversationer genom antingen spel eller andra sociala event via konsolen.

En gyro-sensor återfinns också i handkontrollen som ger spelaren kontroll över vissa sekvenser i kompatibla spel genom att vicka kontrollen åt sidorna. Detta kan även användas som en styrfunktion när man skriver på konsolens virtuella tangentbord.

Ovanför playstation-knappen, som används för att starta konsolen och återvända till startskärmen med mera, sitter en högtalare som i vissa spel används för att spela upp några utvalda ljud för att ge spelaren mera inlevelse i just den spelsekvensen.

Handkontrollens knappar

Dualshock 4 är utrustad med flera olika funktioner och knappar. Den mest påtagliga funktionen från den tidigare generationens Dualshock 3 är den stora rektangulära plattan i mitten av kontrollens överkant. Detta är en touchplatta som kan användas på olika sätt i spelen. Ibland kan den användas genom att föra fingret över den och göra en viss rörelse eller så kan den användas genom knapptryck. Även om den egentligen bara fungerar som en enda stor knapp så är kontrollen programmerad att känna av var någonstans på plattan som knapptrycket skedde. Tack vare det kan spelutvecklarna programmera olika händelser och funktioner beroende på var knapptrycket skedde.

Ytterligare en ny knapp är share-knappen som ger spelaren möjlighet att bland annat spara skärmklipp eller videoklipp från spelen för att sedan välja om man vill dela med sig det via sociala medier som kan kopplas till konsolen.